De Stijgende Financiële Problemen: Oorzaken en Oplossingen

De afgelopen jaren kwamen steeds meer mensen in financiële problemen. Volgens recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hebben bijna 1 op de 5 huishoudens in Nederland te maken met financiële stress en budgetproblemen. Dit raakt mensen van alle leeftijden, achtergronden en inkomens.

Financiele stress kan verschillende oorzaken hebben en is voor iedereen verschillend. De volgende oorzaken zijn de meest voorkomende reden van financiele stress:

Stijgende Kosten van Levensonderhoud: De kosten voor basisbehoeften zoals huisvesting, voedsel en gezondheidszorg blijven stijgen. In 2022 stegen de consumentenprijzen met gemiddeld 10,3%, volgens het CBS. In het overgrote deel van de gevallen stijgt het salaris niet in verhouding tot de toenemende uitgaven. Dit zorgt ervoor dat mensen sneller in een negatieve spiraal terecht komen van steeds meer schulden en financiële stress.

Schuldenlast: Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken heeft ongeveer 1 op de 10 huishoudens in Nederland problematische schulden. Dit kan veel financiele stress met zich meebrengen om iedere maand weer aan alle vaste lasten te betalen. De gemiddelde schuld per huishouden ligt rond de €35.000. De hypotheek ansicht is hierin niet meegenomen, een eventuele achterstand van de maandelijkse hypotheeklasten wel.

Onvoldoende Financiële Kennis: Uit een studie van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat 60% van de Nederlanders aangeeft niet goed te weten hoe ze een budget moeten opstellen. En als je niet weet hoe je een budget moet opstellen wordt er snel te veel geld uitgegeven. Financiele geletterdheid is niet vanzelfsprekend maar wordt vaak wel van je verwacht.

Psychologische Factoren: Uit onderzoek blijkt dat 45% van de mensen met financiële zorgen ook kampen met mentale gezondheidsproblemen. Dit heeft vaak gevolgen op de werkvloer maar ook in de gezinssituatie. Financiële stress zorgt vaak voor een negatieve spiraal die gevolgen heeft voor de mentale gezondheid wat vaak resulteert in nog meer schulden.

Financiële stress kan veel gevolgen hebben voor mensen. Slapenloosheid, continue zorgen eisen veel van mensen met financiële stress. Het vaak onderschat wat de gevolgen van financiële stress zijn. De meest voorkomende gevolgen zijn:

Stress en Gezondheidsproblemen: Financiële zorgen zijn een belangrijke bron van stress, wat kan leiden tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.

Relatieproblemen: Geldzorgen kunnen spanningen in relaties veroorzaken. 30% van de stellen geeft aan dat financiële problemen hun relatie onder druk zet.

Beperkte Kansen: Financiële problemen kunnen de kansen op onderwijs en werk verkleinen, wat de cirkel van armoede in stand houdt. Onderzoek toont aan dat kinderen uit financieel kwetsbare gezinnen 25% minder kans hebben om een diploma op het voortgezet onderwijs te behalen.

Het oplossen van financiële problemen en het verlagen van financiële stress staat al jaren op de agenda van de overheid en gemeenten maar het gewenste resultaat blijft uit. Steeds meer mensen belanden in de schulden en mensen geven aan dat ze de juiste hulp maar moeilijk kunnen vinden. Dit geldt zeker voor de groep mensen die niet in aanmerking komt voor budgetbeheer, een  minnelijk schuldsaneringstraject (Msnp) of Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Bij Budget-Kompas helpen we voornamelijk deze groep mensen. Want ook voor de mensen die niet bij gemeentelijke instanties terecht kunnen is hulp beschikbaar. Bij Budget-Kompas zijn we gespecialiseerd in budgetbeheer en coaching. Afhankelijk van de hulpvraag  en de wensen van de hulpvrager maken we een op maat gemaakt plan voor budgetbeheer of een coaching traject.

Ervaar je financiele stress? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij bieden een luisterend oor en helpen je graag verder.

Uiteraard krijg je ook deze keer weer een budgettip van ons: zet je vaste lasten eens op een rijtje. Maar voordat je begint, schrijf je op hoeveel jij denkt dat het is. Deze simpele opgave laat zien in hoeverre je eigenlijk weet hoeveel je vaste lasten zijn.

Succes!

Groetjes, Marjan

Budgetbeheerder & coach